Seismolog: "Väldigt utsatt område"

Uppdaterad 19:11
Jordbävningen utanför Chiles kust är en av de kraftigaste på flera år och flera hundra gånger större än jordbävningen i Haiti. Det säger Reynir Bödvarsson som är seismolog vid Uppsala universitet. Men det finns vissa andra skillnader mellan de båda jordbävningarna.

– Jordbävningen som inträffade i morse är på en platt gräns där en av plattorna går in under den andra. Det är en oceanisk platta, Nazcaplattan, som glider in under sydamerikanska plattan.

– De är de riktigt stora jordbävningarna som också genererar tsunamis. Vid jordbävningen på Haiti gned plattorna sig längs varandra, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

I dagens jordbävning gick den ena jordplattan under den andra, vid jordbävningen i Haiti gned de sig emot varandra. En annan skillnad var också att jordbävningen i Haiti skedde närmare land än dagens, utanför den chilenska kusten.

– Det som var avgörande där var att det var så nära en storstad, där byggnader i stort sett rasade helt och hållet.

Historiskt är området där dagens jordbävnings inträffade det område där man uppmätt den största jordbävningen någonsin, den inträffade 1960 och uppmätte då 9,5 på Richterskalan.

Efter Jordbävningen utanför Chiles kust, cirka 330 kilometer söder om Santiago, väntar nu efterskalv.

Det närmaste har uppmätts drygt 80 kilometer väster om Santiago, säger seismolog Reynir Bödvarsson. De har haft en magnitud på drygt 6 på Richterskalan.

Jordbävningen som har utlöst en tsunamivåg och lett till att man utfärdat en tsunamivarning i hela stilla havet. Våghastigheten rör sig med en hastighet av cirka 700 kilometer i timmen.

– Det beror på havsdjupet. Man kan se det som ett jetflygplan i 700 kilometer i timmen.

Om några timmar vet man mera om hur allvarlig tsunamivågen är.

– Det kan inte uteslutas att det kan bli lite större jordbävningar längre norrut. Stressbilden ändras väldigt radikalt vid ett sådant stort skalv. Sannolikheten minskar dock allt eftersom tiden går, säger Reynir Bödvarsson.

Maria Repitsch
maria.repitisch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista