Snöfall skapar problem på vägarna i Dalarna. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Hårt väder ger problem för vägar och flyg

På Skavsta flygplats utanför Nyköping drabbades i dag närmare 700 personer av försenade eller inställda flighter på grund av tät dimma. I Dalarna har ymnigt snöfall skapat stora problem på vägarna.

– Det var ju tät dimma här på förmiddagen så då har vi ett antal plan som inte har kunnat landa utan har fått gå till Arlanda. Just nu så snöar det kraftigt och dimman är lite mindre tät. Men det är fortfarande gränsfall att det går att landa, säger Joakim Lindholm, operativ chef vid Skavsta flygplats.

Fem plan som skulle landat på Skavsta har fått omdirigeras till Arlanda och tre flighter från Skavsta har därför ställts in. Det gäller flygningar till Bratislava, Düsseldorf och Riga. En flight har avgått från Arlanda dit passagerarna fått åka buss.

Väderprognosen visar fortsatt dimma och snöfall och det är osäkert om resten av dagens planerade avgångar kommer iväg, säger Joakim Lindholm.

– Ja det är ju tio-tolv avgångar till här under dagen. Så vi får väl hoppas att det kommer ner flygmaskiner så att de avgångarna kan gå.

Också i Dalarna har vädret gett problem, främst på vägarna där ymnigt snöfall lett till modd och halka. I eftermiddags var det långa köer av vasaloppsåkare och sportlovsfirare framförallt runt Mora, berättar inspektör Sten-Åke Axelsson vid trafikpolisen i Dalarna.

– Då klockan halv tre hade vi kö in mot Mora söderifrån som var ungefär fem kilometer. Det rullade men väldigt sakta. Det är ju mycket tät trafik inne i själva Mora, så där står det ibland still i trafiken.

Hur blir det imorgon då?

– I morgon har vi Öppet spår häruppe och det är över 9 000 anmälda till det loppet. Så då är det samma sak där - undvik Mora under morgondagen. Ska man åka hem från fjällvärlden så är det fortfarande riksväg 71 som jag rekommenderar.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista