Berlusconi vill bli kvitt åtal

En italiensk domstol avslog i dag en begäran från premiärminister Silvio Berlusconis advokat om att lägga ner ett korruptionsmål mot Berlusconi. Domstolen beslutade att skjuta upp förhandlingarna till nästa månad.

Nästa rättegångsdag är den 26 mars.

Rättegången kunde återupptas sedan en lag som gav Berlusconi åtalsfrihet konstaterades strida mot grundlagen i oktober.

Berlusconi, som också är åtalad för skattebedrägerier, hävdar att han jagas av domare, som han ömsom kallar kommunister, ömsom talibaner.

Berlusconi är åtalad för att ha mutat sin tidigare skattejurist, britten David Mills, för att denne inte skulle vittna om olagliga metoder som förekommit i premiärministerns företagsimperium. Bägge har nekat till brott.

Kassationsdomstolen lade i veckan ned åtalet mot i Mills i samma korruptionshärva. Domaren sade att Mills visserligen tagit emot 440 000 euro i mutor av premiärministern för att lämna falska vittnesmål under två rättegångar mot Berlusconi på 90-talet, men att ärendet är preskriberat eftersom mer än tio år har förflutit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista