1 av 2
En ung man framför förstörda hus i staden Talca. Foto: Roberto Candia/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.
jordbävningen i chile

Tsunamivarning utfärdad i Stilla havet

Uppdateras fortlöpande
Antalet döda i samband med det kraftiga jordskalvet i Chile i dag fortsätter att växa. 147 personer har hittills konstaterats döda.

De flesta chilenarna låg och sov när skalvet slog till klockan halvfyra på natten lokal tid.

– Jag låg och sov och plötsligt började allt rasa, säger en kvinna i Concepción, storstaden som ligger närmast epicentret och där skalvet hade en magnitud på 8,8.

En man i samma stad säger att han vaknade och trodde att jorden höll på att sluka hela huset.

Bilderna i chilensk tv visar byggnader i ruiner, omkullvälta bilar, stora sprickor på motorvägarna och gråtande människor.

– Det hörs skrik från rasmassorna, räddningstjänsten har kollapsat. Det pågår bränder utan att brandkåren lyckas komma fram och el- och telefonledningar ligger längs gatorna, säger en reporter från Concepción i chilensk tv.

Myndigheterna råder folk att sparar på el där det finns el. Den nyvalde presidenten Sebastian Piñera, som tillträder om två veckor, är på väg till de mest drabbade områdena. Han manar folk till lugn och solidaritet.

Jordbävningskatastrofen har redan inträffat men nu är oron stor för en flodvåg som kan följa efter.

De första vågorna drabbade Juan Fernandezöarna utanför Chiles fastland där tsunamin krävde tre liv och tretton personer rapporteras saknade.

Tsunamivarning har utfärdats i stort sett varje land runt Stilla havet, framförallt kring ögrupper och länder väster räknat från Chile.

USA:s tsunamiövervakningsorgan NOAA har konstaterat att en flodvåg uppstått i Oceanien och hotar havsnära områden allt från Tahiti, Hawaii till Nya Zeeland och Australien och Filippinerna.

Men när Franska Polynesien med ön Tahiti nåddes av vågor orsakade de ingen större skada

Folk har evakuerats från kustremsor eller håller på att evakueras och varnas just nu.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista