1 av 2
Lugna vågor på Hawaii trots tsunamivarningar. Foto: Eugene Tanner/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

Tsunamivarningar dras tillbaka

Uppdaterad: 08:29
De tsunamivarningar som utfärdades runtom Stilla havet efter jordskalvet i Chile har nu dragits tillbaka på de flesta håll. Dock inte i Japan.

Den tsunami som hotat flera länder har inte fått lika allvarliga följder som befarats. På Hawaii till exempel noterades bara små vågor. Det gjordes det också på söndagsmorgonen, svensk tid, när  de första tsunamivågorna nådde öar i Japan och Ryssland. Ryssland drog då tillbaka sin  tsunamivarning.

Men i Japan har det uppmätts högre vågor. Där ljöd siréner i kuststäder på landets största öar, den var den första stora tsunamivarningen på 17 år i landet. 

320 000 människor i Japan har evakuerats och premiärminister Yukio Hatoyama sa att människor ska ha hög beredskap. Hamnområden översvämmas i prefekturen Iwate i norra Japan, sedan en 1,2 meter hög tsunami dragit fram över området, rapporterar japansk tv.

Även myndigheter i Filippinerna har utfärdat en tsunamivarning och uppmanat människor i 19 provinser att söka sig till höglänta områden. Vågorna väntas dock inte bli högre än en meter och någon tvångsevakuering av människor har därför inte ansetts nödvändig.

Det kraftiga jordskalvet i Chile ledde till tsunamivarningar runtom Stilla Havet. Flodvågen orsakade också minst tre människors död på chilenska Juan Fernández-öarna. Där saknas minst 13 människor. 

I den chilenska kuststaden Talcahuano orsakade tsunamin omfattande skador i hamnområden, när den bland annat slett loss flera fiskebåtar från deras förtöjningar och förankringar.

Tsunamin nådde även Nya Zeeland där en och en halv meter höga vågor träffade land, men det finns inga rapporter om allvarliga materiella skador eller att människor dödats eller saknas.

I Australien steg havsnivån något, men inga större vågor har noterats, och i den amerikanska delstaten Hawaii togs tsunamivarningen bort strax före klockan ett, natten till söndag, svensk tid. 

Tsunamivågorna väntades rulla över Stilla havet med samma hastighet som ett jetplan, 720 kilometer i timmen, enligt geologiska experter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista