Ett hus som kollapsat i Concepción. Foto: Scanpix.

Två miljoner drabbade av skalvet

Uppdaterad: 06:01
Omkring två miljoner människor har drabbats av lördagens kraftiga jordskalv, sa Chiles president Michelle Bachelet när hon höll ett tal till nationen i natt. Samtidigt stiger antalet dödsoffer.

Antalet döda efter lördagens kraftiga jordskalv i Chile fortsätter att stiga. Över 300 personer har hittills konstaterats döda, enligt de chilenska myndigheterna.

Jordbävningen som skakade Chile, som var ett rejält skalv och med en magnitud på 8,8, fick människor att rusa upp från sina sängar mitt i natten och fly ut på gatorna.

I miljonstaden Concepción där skalvets epicentrum uppmättes har byggnader rasat, på tv-bilderna syns bilar som ligger upp och nedvända på gator där asfalten fläkts upp av det enorma skalvet.

Telefonkommunikation, el- och vattenledningar i Concepción är avskurna och även andra områden, bland annat huvudstaden Santiago längre norrut, är drabbade. Santiagos internationella flygplats har stängt och en motorvägsbro har rasat i utkanten av staden. Hela dagen fortsatte konvulsionerna med ett tjugotal kraftiga efterskalv, framförallt i Concepción.

Området söder om Santiago har varit hårt drabbat av jordskalv genom historien. Den starkaste jordbävning som uppmätts hittills i världen inträffade just här våren 1960, då med magnituden 9,5.

Och fler rapporter börjar komma in från Chile efter skalvet. Mer än 200 fångar i staden Chillán flydde när en mur rasade ihop i lördagens kraftiga jordskalv i Chile. En fångvaktare skadades allvarligt av fallande rasmassor. Totalt tog sig 269 fångar ur fängelset, enligt tidningen La Tercera på nätet. 60 av dem kunde dock fångas in igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista