En hög med gosedjur ligger i ett fönster på ett hus i Concepión som raserats. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.
jordbävningen i chile

Presidenten ber chilenare om mod

Chile vaknar nu till en ny dag, cirka 30 timmar efter det stora skalvet som drabbade landet. Hittills har omkring 300 personer konstaterats döda, en halv miljon bostäder ligger i ruiner och två miljoner invånare ska ha drabbats av förödelsen.

Chiles president Michelle Bachelet höll i natt ett känsloladdat tal till nationen. Michelle Bachelet har förklarat katastroftillstånd i sex av landets 13 provinser.

Hon sa i sitt tal att skadornas omfattning kommer att klarna först om två tre dagar. Och att skolstarten har skjutits upp till 8 mars så att myndigheterna ska hinna gå igenom skolbyggnaderna.

Flera nybyggnationer har rasat, vilket lett till en debatt om fuskbygge. Den nyvalde presidenten Sebastián Piñera, som tillträder ämbetet den 11 mars, lovade krafttag och en grundläggande utredning.

Det våldsamma skalvet hade en magnitud på 8,8 och orsakade materiella skador på el- och telefonledningar, broar, motorvägar, byggnader, hamnar, raffinaderier och gruvor. Notan uppskattas till cirka 200 miljarder kronor.

Den populära och avgående presidenten Michelle Bachelet bad chilenarna om mod, solidaritet och styrka.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista