Boende i Shichigahama, Miyagi, i norra Japan, samlas för att beskåda vågorna på håll. Foto: Shuji Kajiyama/Scanpix.
tsunamivarning i japan

Över 300 000 evakuerade kan återvända

Uppdaterad: 14:30
Omkring 300 människor har konstaterats döda efter jordskalvet i Chile och två miljoner har drabbats. Samtidigt tycks följdverkningarna kring Stilla Havet inte bli så allvarliga som befarat. Om Chile ber om hjälp lovar statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige ställer upp.

I Japan evakuerades hundratusentals människor i går längs kusterna. Och även bland annat på Hawaii, i Australien, Nya Zeeland, Filippinerna och i Ryssland förberedde man sig på en kraftig tsunami, som en följd av detta enorma jordskalv i Chile med en magnitud på hela 8,8.

Men den senaste timmen har det kommit uppgifter från land efter land att de antingen helt häver tsunamivarningen eller åtminstone tonar ned den.

Mycket måttliga vågor på någon meter har slagit in här och där, men så mycket mer ser det inte ut att bli och livet tycks kunna återgå till det normala.

Samma sak kan inte sägas om Chile. Enligt president Michelle Bachelet har två miljoner människor drabbats på något sätt.

En halv miljon bostäder ligger i ruiner. Motorvägar har knäckts mitt itu, broar har rasat, sjukhus är skadade och el och telefonledningar fungerar inte. Flygplatserna är fortfarande stängda.

Och det kommer uppgifter från en av de värst drabbade städerna, Concepción, att minst 100 människor finns i ruinerna av ett hus som rasat samman. Det uppger stadens borgmästare för nyhetsbyrån Reuters. Dessutom visar chilensk tv bilder på personer som plundrar affärer i staden

Sverige erbjuder Chile hjälp genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har meddelat att den är beredd att bistå med personal.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det är viktigt att följa utvecklingen och att Sverige erbjuder hjälp om det efterfrågas. Enligt Reinfeldt finns det uppemot 600 svenskar i Chile, dessutom bor många med chilensk bakgrund i Sverige.

Det har varit flera efterskalv, men enligt vår korrespondent Lars Palmgren väntas inte dödssiffrorna stiga. Och tidigt i morse berättade han att oron för mer förödelse sakta lägger sig.

– Alla har drabbats och är skakade. Här sitter jag i ett kolsvart rum, det finns ingen elektricitet Viña del Mar där jag befinner mig, vid havet cirka sju mil från Santiago. Men det har varit lugnt de senaste timmarna, inga efterskalv. Men oron finns kvar.

Först om några dagar kommer skadornas omfattning efter detta - ett av de starkaste jordskalven, som uppmätts hittills i världen - kunna uppskattas i sin helhet.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista