Presenterade valstrategi.

M: Hushållsnära tjänster ger nya jobb

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt går nu ut i en kampanj till försvar och försvarar de hushållsnära tjänsterna som skapat omkring 7 000 jobb. Fredrik Reinfeldt säger att det är viktigt att inga jobb försvinner.  

Den borgerliga regeringen har infört möjligheten som ger skatteavdrag för service i hemmet och det har alltså skapat cirka 7 000 jobb. Den rödgröna oppositionen har i olika uttalanden på senare tid mjukat upp sitt motstånd mot hushållsnära tjänster.

– Det handlar om, enligt vissa beräkningar 7 000 heltidsjobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Han tror inte signalerna från den rödgröna oppositionen verkligen är något stöd för att skatteavdraget för hushållsnära tjänster kommer att få vara kvar om det skulle bli en rödgrön seger i höstens val.

– Frågan är om de försöker att undvika dåliga mediegenomslag genom att antyda förändringar som egentligen inte grundar sig i allvarlig övertygelse. Lars Ohly (V) har inte ändrat sig. Peter Eriksson (MP) säger i Ekots lördagsintervju att för oss gäller fortsatt att vi är emot den här reformen. Socialdemokraterna har kongressbeslut på att vara emot den, säger Fredrik Reinfeldt.

En invändning mot de hushållsnära tjänsterna är att det är höginkomsttagare som mest utnyttjar möjligheten. Men Fredrik Reinfeldt ser inte det som något problem. Han tar diskussionen om att rädda Saab-fabriken med 3 500 anställda i Trollhättan som exempel.

– Man kan på motsvarande sätt när det har ropats från oppositionen om skrotningspremier och subventioner av olika slag ställa sig frågan: vem köper Saab-bilar? Det vill säga för mig är jobben först. Sverige har inte råd att säga nej till jobb.

Oppositionens kritik att skattesubventionen för de hushållsnära tjänsterna till största delen går till höginkomsttagare kommer att fortsätta diskuteras i valrörelsen.

Moderaterna kommer bland annat att göra hembesök hos 300 000 familjer inför valet. Jobben, välfärden och tryggheten är de viktigaste områdena. Och Fredrik Reinfeldt säger att hans parti vill ha ytterligare skattesänkningar för dem som jobbar när ekonomin går bättre och det finns utrymme för det.

Fredrik Reinfeldt ser också fram mot att den rödgröna oppositionen ska presentera sin gemensamma politik i april. Han menar att den nuvarande debatten blir lidande av att inga klara besked ännu finns från oppositionen.

– Nu förstår vi att varenda fråga ska rätas ut. Allt ska bli tydligt när deras gemensamma förslag kommer. Sedan kanske vi kan få en debatt mellan olika alternativ och det tror jag svenska folket välkomnar, säger Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista