jordbävningen i chile

Het debatt om fuskbyggen efter skalvet

Det kraftiga skalvet i Chile i går raserade en halv miljon bostäder. Bland dem finns många som är byggda på senare år, vilket har lett till en debatt om fuskbygge.

En man i Santiago har blivit av med både hus och den bil som han transporterar skolbarn med. Han kan inte hålla sorgen tillbaka när han berättar.

En reporter från den chilenska tv:n visar fyra höghus i Maipú, en kommun sydväst om Santiago. Byggnaderna är fem år gamla och de lutar rejält. Ingenjörer på plats säger att konstruktionen kan ge vika när som helst.

De boende har tvingats sova utomhus och borgmästaren Alberto Undurraga kräver att byggfirmans chef ska komma till platsen. Han lovar en noggrann utredning.

– Vi ska jaga de skyldiga, kommunen ska ta fram alla uppgifterna om byggbolaget. Och även om kommunen har gjort fel så ska de ansvariga ställas tills svars, säger borgmästaren Undurraga.

Klagomålen mot byggbolagen hörs från flera andra drabbade städer och den nyvalde presidenten Sebastián Piñera har lovat krafttag och omfattande utredningar. Piñera tillträder om tio dagar.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista