Två kvinnor täcker för sina ansikten mot tårgasen som polisen skjutit i Concepción. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.
jordbävningskatastrofen

Många instängda söks i rasmassorna

Uppdaterad: 17:02
Ett och ett halvt dygn har gått sedan det stora skalvet som drabbade Chile. Drygt 400 personer har konstaterats döda och nu står det klart att förödelsen är omfattande. Fortfarande finns människor instängda under rasmassorna.

En kvinna i den hårt drabbade staden Sagrada Familia berättar om hur hon överlevde med yngsta dottern, men två av hennes barn hann aldrig ta sig ut ur huset som rasade samman under skalvet.

– Vi räddades mirakulöst, men sedan upptäckte jag att två av barnen fastande därinne. Det var en granne som räddade henne, säger kvinnan och pekar på den femåriga dottern.

Ett hundratal personer ligger begravda under rasmassorna i storstaden Concepción, 30 mil söder om huvudstaden Santiago.

Myndigheterna försöker dela ut förnödenheter till befolkningen i staden, men i desperation tar sig många in i livsmedelsbutikerna och tar det de kan få tag i.

Tv-bilder visar män och kvinnor i olika åldrar som tar sig in i ett större varuhus genom en parkeringsplats där murarna har rasat. Sekunderna senare blir de bortjagade av polisen. På vissa ställen har polisen använt tårgas och vattenkanoner.

Många byggnader som rasat är nya, och nu riktas strålkastarna på byggbolagen. Detta i ett land där kraven är hårda för att bebyggelsen ska tåla starka skalv.

I Maipú, sydväst om Santiago, lovar borgmästaren Alberto Undurraga krafttag mot det byggbolag som för fem år sedan byggde fyra flervåningshus som nu lutar kraftigt och kan rasa när som helst.

– Vi ska jaga de skyldiga, kommunen ska ta fram alla uppgifterna om byggbolaget. Och även om kommunen har gjort nåt fel ska de ansvariga ställas tills svars, säger borgmästaren Undurraga.

Man faran är ännu inte helt över, eftersom efterskalven väntas pågå under flera dygn framöver, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

I Sverige bor cirka 40 000 chilenare, många av dem har försökt få telefonkontakt med anhöriga i Chile. Enligt utrikesdepartementet bor drygt 500 svenskar varaktigt i Chile och Sverige har i dag erbjudit landet sin hjälp.

Det finns inga rapporter om att svenskar har kommit till skada. Utrikesdepartementet har förstärkt sin bemanning för att kunna ta emot rapporter från personer som inte har fått kontakt med sina anhöriga, säger presschefen Anders Jörle.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista