Gapet minskar inför brittiskt val

Inför det brittiska parlamentsvalet i vår har de konservativa länge haft en stor ledning över regeringspartiet Labour i opinionsundersökningarna. Men nu minskar gapet och det oroar förstås en del av det konservativa partiets medlemmar som i helgen är samlade till en konferens i Brighton.

Howard Thompson och andra jag pratar med är lite bekymrade. Men Susan Wall tror att en majoritet ändå till slut kommer att rösta för en ny regering.

Till för bara några veckor sedan visade flertalet opinionsundersökningar en tvåsiffrig ledning för de konservativa och de flesta bedömare har räknat med en promenadseger.

Men gapet har minskat och i den senaste mätningen i dag är försprånget bara två procentenheter och med det brittiska majoritetsvalsystemet så skulle det faktiskt kunna ge Labour flest platser i underhuset och möjlighet att regera vidare med stöd av parlamentets mindre partier.

Och att Labour knappar in just den här veckan är lite anmärkningsvärt eftersom det har varit stor uppmärksamhet kring en ny bok om premiärminister Gordon Brown och han har anklagats för att mobba sina medarbetare.

Den här boken har förstås utnyttjats av de konservativa som slår hårt mot Gordon Brown personligen. Han är trött, idéfattig, har orsakat krisen i den brittiska ekonomin.

Det behövs förändring, Vote for change, är de konservativas Obamainspirerade valslogan. Och change var ett vanligt ord i det tal som de konservativas ledare David Cameron höll på konferensen i dag.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista