Charlotte Kalla. tog guld i vinter-OS. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

OS i Vancouver lider mot sitt slut

I dag avslutas OS i Vancouver och det svenska intresset handlar framför allt om femmilen på skidor. Men redan innan femmilen avgjorts så står det klart att det är ett av Sveriges bästa vinter-OS hittills sett till antalet medaljer.

Charlotte Kallas guld på tio kilometer fristil blev en av höjdpunkterna för den svenska OS-publiken. Mer oväntat var kanske att Björn Ferry tog guld i skidskytte.

Men som vanligt finns både överraskningar och besvikelser. Många hade nog räknat med att Anja Pärson skulle ta mer än ett brons och favorittippade Helena Jonsson fick lämna OS helt utan medalj liksom ishockeylandslaget Tre Kronor där det roliga tog slut efter kvartsfinalen mot Slovakien.

Men tillbaka till glädjeämnena - guld i curling. Lag Anette Norberg upprepade bravaden från Turin 2006. Och det blev guld och brons i skiatlon med Marcus Hellner och Johan Ohlsson.

I kväll kan det bli mer medaljer när den klassiska femmilen avgörs och Johan Olsson står på startlinjen.

Hittills har det blivit fem guld, två silver och tre brons. Historiskt sett är det Sveriges näst bästa vinter-OS – slaget bara av Turin. 

Glenn Öst från Sveriges Olympiska kommitté är nöjd.

– Vi har uppfyllt vår målsättning – tio medaljer. Det känns som om man är stolt över att ha grejat det med det här laget.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".