Raserat hus i staden Pelluhue. Foto: Roberto Candia/Scanpix.

Över 700 döda efter skalvet i Chile

Uppdaterad: 01:50
Dödssiffran efter den jordbävning som inträffade utanför den chilenska kusten på lördagsmorgonen, svensk tid, är nu uppe i mer än 700.

Den chilenska presidenten Michelle Bachelet bad chilenarna om mod och styrka i ett känsloladdat tal på söndagen.

Under söndagkvällen och i natt har omvärlden fått se konsekvenserna efter den chilenska jordbävningens efterföljande flodvågor. Genom tv-bilder, tagna nära epicentrum, visades kilometerlånga chilenska kustområden med hus som är jäm-nade med marken.

Samtidigt har den chilenska presidenten Michelle Bachelet upp-gett att  708 människor bekräftats döda efter naturkatastrofen och att antalet väntas fortsätta stiga ytterligare. Den statliga tv:n rapporterar att cirka 350 personer har omkommit bara i kuststaden Constitución, sydväst om Santiago.

Nationellt katastrofläge har utlysts i landet och under söndagskvällen har man också infört utegångsförbud, som ska gälla under 30 dagar, i två av de jordbävningsdrabbade områdena för att förhindra plundringar.

Men Chiles tillträdande president Sebastián Piñera kräver att den avgående regeringen, med president Michelle Bachelet i spetsen, använder sig av militären. Allt för att hejda brottslighet, plundring och oro i spåren av lördagens förödande jord-skalv.

-- I en katastrof av den här magnituden - utan vatten och el - är självfallet folket förkrossat och lider svårt, och då förlorar man känslan för lag och ordning, sade Piñera till reportrar på söndagen.

Det kraftiga jordskalvet, som under lördagsmorgon uppmättes till magnituden 8,8, har följts av efterskalv på mellan 5 och 7, enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Det finns fortfarande inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats vid jordskalvet, uppger Utrikesdepartementet. Men man har fortsatt beredskap och kontakt med anhöriga till de närmare 100 svenskar som befinner sig i Chile, och som man ännu inte kommit i kontakt med, enligt Anders Jörle, presschef på UD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".