Robert Mugabe firade sin födelsedag i dagarna två. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

Svarta zimbabwier ska få mer makt

I Zimbabwe träder i dag en ny lag i kraft som innebär att alla företag måste sälja 51 procent av sina företag till "inhemska" zimbabwier.

Den omstridda lagen har mött motstånd från företagshåll, från samarbetspartiet MDC och fackföreningsrörelsen, men i helgen försvarades den av landets president Robert Mugabe.

– Den nya lagen ska på samma sätt som jordreformen rätta till en historisk obalans i ägandet, sa president Mugabe som nu låter lagen gå igenom trots premiärminister Tsvangirais försök att stoppa den.

Inom 45 dagar måste landets alla företag med tillgångar på minst 3 miljoner kronor presentera en partner, som var en diskriminerad zimbabwier före självständigheten 1980, och sälja 51 procent av företaget till denne.

I praktiken handlar det om att svarta zimbabwier ska få större ekonomisk makt men lagen har kritiserats eftersom landet som varit praktiskt taget bankrupt nu mer än någonsin behöver utländska investeringar för att ekonomin ska börja växa på allvar.

Kritiker kallar den nya lagen för rasism och menar att den är dömd att misslyckas på samma sätt som jordreformen och att syftet är att jaga bort landets många vita och utländska företagare.

Talet hölls under firandet av den nu 86-årige presidentens födelsedag, den här gången två dagar med konserter och en publik som till stor del bussats till landets näst största stad Bulawayo av Mugabes parti Zanu-PF.

Att ideologen Mugabe fortfarande vill skydda Zimbabwe från utländsk inblandning står klart för var och en som lyssnade till hans eldiga tal.

– De vill åt vårt guld, vår platina, våra diamanter och vårt uran. De vill ha vår jord, men vi säger nej, marken är vår, sa Mugabe.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista