Sprickor anas i den tyska regeringen

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel anklagar koalitionspartnern Fridemokraterna (FDP) för att bara prata om Tysklands problem i stället för att lösa dem.

Klimatet i den fyra månader gamla center-högerregeringen är mycket inflammerat.

FDP vill sänka skatterna med 20 miljarder euro 2011, even-tuellt genom nedskärning av socialbudgeten, som står för 45 procent av de federala utgifterna.

Detta har stött på hårt motstånd hos Merkels konservativa CDU-CSU. De anser att Tyskland svårligen kan sänka skatt-erna, när landet beräknas få ett budgetunderskott på 80 milj-arder euro i år - motsvarande 3,3 procent av BNP - till följd av ekonomiska stimulansåtgärder.

Merkel har redan tidigare grälat på FDP-ledaren Guido Westerwelle för att han valt att ta strid om välfärden och riktat kritik mot hans okänsliga stil. På söndagen gick hon ett steg längre och uppmanade honom att avstå från att "ständigt och jämt tillkännage sina ställningstaganden offentligt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".