Dags för Karadzic att försvara sig i Haag

Uppdaterad: 10:05
Rättegången mot folkmordsåtalade Radovan Karadzic har börjat igen i krigsförbrytartribunalen i Haag. Karadzic kommer själv att sköta sitt försvar.

Radovan Karadzic har två dagar på sig att argumentera för att han inte är skyldig till de elva åtalspunkterna, varav två gäller folkmord. Frågan är om domstolen kommer låta Karadzic sköta sitt eget försvar eller inte.

Den åtalade är på gott humör och beredd att kämpa, enligt Branislav Tapuskovic, försvarsadvokat som besökt Radovan Karadzic i hans cell.

– Han är betydligt mer stridslysten och optimistisk nu, mot när jag träffade honom tidigare, säger Tapuskovic.

Tapuskovic har varit advokat i 44 år och de senaste 13 åren har han ägnat åt att försvara krigsförbytare vid Haagtribunalen. Bland dem den f d serbiske presidenten Slobodan Milosjevic och senast en general som förde befäl över de bosnienserbiska trupper som höll Sarajevo belägrat under mer än fyra år.

Belägringen av Sarajevo är en av två åtalspunkter som gäller folkmord. Den andra handlar om massakern på 8000 bosnienmuslimska män och pojkar i Srebrenica.

Försvarsadvokaten har försett Karadzic med nytt bevismaterial, som kan påverka åtalen om Sarajevo. Tapuskovic tror att Karadzic kommer börja sitt försvar med just frågan om Sarajevo.

För generalen som Tapuskovic försvarade tidgare innebar de nya fakta ha hittade ett sänkt straff från 33 år till 28. Dokument som ger en annan bild än den gängse, att Sarajevo inte var en försvarslös stad, att också bosnienmuslimerna var beväpnade och besvarade beskjutningen från kullarna runt om.

Men frågan är om detta verkligen påverkar utgången. Srebrenica och de nio andra åtalen, som gäller mord., utrotning, förföljelse, deporteringar och gisslantagande av 200 FN soldater, har åklagarna yrkat på livstids fängelse för.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".