Militär har kommenderats ut för att patrullera i städerna och förhindra plundring. Foto: Aliosha Márquez/Scanpix.

Efterskalv och plundring plågar Chile

Uppdaterad: 10:26
Centrala Chile drabbades nu på morgonen av ett kraftigt efterskalv med magnituden 6,2. Samtidigt kräver Chiles valde president att den avgående regeringen sätter in militären mot plundringen.

Två dygn efter den stora jordbävningen i lördags, drabbades centrala Chile tidigt i morse av ett kraftigt efterskalv med magnituden 6.2. Samtidigt sätter regeringen nu in militär mot den plundring som förekommer.

En grupp människor flyr från ett hus samtidigt som sakerna faller på golvet runt omkring och elen försvinner.

Sedan det stora skalvet natten mot lördag har cirka 115 efterskalv skakat om centrala och södra Chile. Det senaste nu på morgonen var mycket nära den plats där epicentret för det stora skalvet registrerades, 30 mil söder om Santiago.

Hittills har 711 personer konstaterats döda i samband med skalven.

En man, som blivit hemlös, vädjar om hjälp, han har förlorat allt, allt jag byggde upp under så många år säger han.

Chiles nyvalde president Sebastián Piñera, som tillträder den 11 mars, konstaterade i natt att förödelsen efter skalvet är större än vad man trott i början.

Piñera krävde att militären ska användas för att stävja plundring och inbrott. Och den avgående regeringen har hörsammat honom. Sedan i natt patrullerar 1 300 soldater staden Concepción.

Nya bilder visar att hamnstaden Talcahuano fått stora skador efter att minst tre stora vågor slog in några timmar efter det stora skalvet.

Sebastian Piñera säger att den nya regeringens huvuduppgift blir att återuppbygga landet efter det förödande skalvet.¨

Enligt chilensk radio ska en svensk ha dödats i jordbävningen, men det är ingen uppgift som UD i nuläget kan bekräfta.

– Vi har fått tips om en död, men det är inget vi kan bekräfta. Vi har tagit kontakt med anhöriga och informerat dem om uppgifterna. Men det är ingen officiell bekräftelse, säger Anders Jörle till TT.

Svenska UD har fortfarande inte kunnat nå runt 100 svenskar i Chile som befann sig i landet när jordbävningen ägde rum i lördags.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista