Sämst tillväxt sedan andra världskriget

Uppdaterad: 12:25
Utvecklingen för Sveriges ekonomi blev under 2009 den sämsta sedan andra världskriget. Det beskedet kommer i dag från Statistiska centralbyrån, SCB.

Siffran för bruttonationalprodukten, BNP, slutade på minus 4,9 procent. Trots det finns det tecken på att den värsta delen av krisen är över.

Att det går rätt håll, om än både långsamt och trögt, framgår av de siffror SCB släpper ut kvartalsvis och som går 12 månader bakåt i tiden.

Då visar det sig att tillväxten i BNP under andra kvartalet 2009, jämfört med samma period 2008, var ännu sämre – 5,8 procent.

På samma sätt blev det ett minus 5,1 procent under det tredje kvartalet, och det fjärde ett minus 1,5 procent. Utförsbacken för den svenska ekonomin verkar därmed ha planat ut.

Frågetecknet framåt är hur det blir med återhämtningen, och om och i vilken takt ekonomin kan börja växa på nytt.

Den omedelbara reaktionen på SCB:s siffror är att marknadsräntorna och kronan backat något. Några bankekonomer tror att Riksbanken väntar fram till hösten med en räntehöjning.

Vad som trots allt började peka åt rätt håll i svensk ekonomi redan under 2009 är att hushållen började konsumera lite mer under slutet av året. Också den offentliga konsumtion, i staten och kommunerna, ökade med ett par procent.

Men att det finns en tröghet i återhämtningen är uppenbart. Investeringarna haltar. I näringslivet sjönk de med drygt 16 procent och investeringarna hos offentliga myndigheter minskade också under fjärde kvartalet.

Sammantaget blev det en liten pluseffekt på BNP på nettot och Sveriges export och import, även om de var för sig visade minussiffror. Att det blev ett plus berodde på att importen sjönk ännu mer än exporten.

Ett hoppets ljus finns just nu möjligen i hushållens plånböcker. Realt, alltså inflationen borträknad, blev det 3,7 procent mer pengar att sätta sprätt på.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista