Handläggare: "Utförsäkrade får fel hjälp"

Anställda på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan säger att över 60 procent av de som med nya regler inte längre får sjukförsäkring egentligen behöver vård och rehabilitering mer än de behöver ett jobb.

Siffran, som kommer av 3 500 anställdas svar i en enkät som fackförbundet ST gjort, är mycket större än regeringens siffra.

I dag får de utförsäkrade fel sorts hjälp, säger Annette Carnhede, ordförande i fackförbundet ST.

– När det gäller coachning, och matchning och verkligen peppning och försöka hitta jobb, och leta jobb och så vidare har ju Arbetsförmedlingen fått resurser. Men vad man inte fått, är de resurser som de här människorna främst skulle behöva. För man har under den här långa sjukskrivningen faktiskt inte fått den rehabilitering som man egentligen haft rätt till.

Det var bara 38 procent som svarade på fackförbundet ST:s enkät, som skickades ut andra veckan i februari.

Men bland de som svarade finns 705 handläggare som arbetar med stöd till långtidssjukskrivna, antingen på Försäkringskassan eller på Arbetsförmedlingen.

De gör alltså bedömningen att sex av tio utförsäkrade

behöver vård eller rehabilitering i första hand. Siffran jämförs med regeringens, där bara en av tio skulle vara så sjuka att de behöver fortsatt vård och rehabilitering.

Den siffran känner socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson inte igen.

– Vad vi har är Försäkringskassans egna bedömningar att ungefär en tredjedel av de här personerna inte kommer att klara en vidare rehabilitering och därför ska tillbaka till Försäkringskassan. Jag har ingen anledning att ha andra siffror än Försäkringskassans egna.

Christina Husmark Persson tycker också att enkäten gjorts för tidigt för att man ska kunna dra några bestämda slutsatser av den.

– Enkäten kommer redan efter en månad. Det är väldigt tidigt i processen, många har varit sjukskrivna i kanske 5-10 år. Det kommer att behövas en längre tid för dem att få den här hjälpen och stödet i lugn och ro, utifrån deras förutsättningar, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista