1 av 2
Snökaos på E4:an nära Jönköping. Foto: Daniel Rundqvist/SR
2 av 2
Polisinspektör Bengt Hultqvist.

Varning för trafikproblem i Sydsverige

Uppdaterad: 12:12
Ett oväder med blåst och blötsnö har ställt till nya problem i trafiken i dag. SMHI varnar nu för problem i hela Sydsverige. Värst har läget varit i delar av Småland och Östergötland med mängder av olyckor och faståkningar.

E4:an har till exempel varit helt avstängd mellan Huskvarna och Gränna sedan 7-tiden i morse, efter att en lastbil kört in i mitträcket.

Den makedonske chauffören inspekterar skadorna på sin långtradare efter att han kört in i mitträcket på E4:an. Han berättar hur han och kollegan överraskades av att väglaget snabbt försämrades, och då hjälpte det inte att däcken var bra.

Bärgningsarbetet har tagit halva förmiddagen, bland annat för att plogbilar ska kunna få undan snön, men jag ser själv hur ytterligare olyckor har skett i köerna, och E4:an norrut har varit avstängd ända fram mot lunchtid.

Liknande problem, inte minst med långtradare, har det varit på flera andra håll i Småland, Östergötland och Västergötland.

Polisinspektör Bengt Hultqvist stod och spärrade av en av påfarterna till E4:an.

– Det är mycket besvärligt, och det är det alltid när det är kring nollan. Jag skulle kunna tänka mig att det är någon minusgrad här och det ger absolut sämsta tänkbara väglag. Det gör en väldig skillnad när det är 15 minus och kommer snö, då är det mer kärvt att åka på. Men det här är riktigt slirigt, säger Bengt Hultqvist.

Det är alltså temperaturen tillsammans med blötsnö och en kraftig vind som orsakat problemen. Snön yr och allt blir bara vitt omkring en, och det är bitvis svårt att se vägen överhuvud taget.

I Jönköping, med sina branta backar, har busstrafiken också svårt att ta sig fram och vissa sträckor har ställts in.

Bussföraren Sven-Erik Björk försöker sig fram bäst det går.

– Det är en av de värre dagarna den här vintern, det tror jag.

Hur mycket försenad är du?

– Det ligger upp mot en halvtimme. Man tittar inte så mycket på klockan en sådan här dag. Det gäller att ta det oerhört försiktigt och lugnt och helt enkelt bara komma fram.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".