Inför rätta i Haag. Arkivfoto: Michael Kooren/Scanpix.

Karadzic nekar till alla anklagelser

Vid krigsförbrytartribunalen i Haag har rättegången mot den förre bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic återupptagits i dag. Han nekar till alla elva åtalspunkter, bland annat två fall av folkmord under inbördeskriget i ex-Jugoslavien i mitten av 90-talet.

Han talade om sig själv i tredje person där han stod i rättssalen iklädd mörk kostym och med sitt karakteristiska gråa, stora hår och buskiga ögonbryn. I mer än tio år var han på rymmen. Först i juli 2008 greps Radovan Karadzic på en buss i Belgrad.

Rättegången mot honom har skjutits upp flera gånger på grund av Radovan Karadzics protester och vägran att komma till rättssalen. Han ska försvara sig själv och i två dagar förklara varför han anser att han är oskyldig till de elva åtalspunkterna, som bland annat gäller folkmord, etnisk rensning, fördrivning och mor.

Inte sedan andra världskriget har sådana grymma krigsförbrytelser setts i Europa som dem som begicks under det bosnienserbiska kriget i mitten av 90-talet.

– Det som kommer att presenteras här är sanningen, påstod Karadzic och hävdade att allt som hände under kriget var en naturlig följd av Jugoslaviens sönderfall, att serber, kroater och muslimer kämpade om territorier.

– Allt som serberna gjorde har framställts som brott, men serbernas sak var rättvis och helig, Vi har en bra sak och goda och hållbara bevis, sa han också .

Åklagaren har krävt livstidsstraff för Karadzic.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".