Röjning efter stormen i en fransk by nära staden La Rochelle. Foto: Rémy de la Mauvinière/Scanpix.

Fortsatt dramatik i stormens spår

Stormen Xynthia har orsakat stor förödelse i Västeuropa det senaste dygnet. Över femtio människor har omkommit, de flesta i Frankrike. Där har regeringen också utlyst undantagstillstånd för att så snabbt som möjligt bistå drabbade, i första hand vid Atlantkusten.

Orkanens centrum har dragit förbi, men det är fortsatt dramatiskt på franska Atlantkusten. Med helikoptrar och båtar evakuerar räddningsarbetare också i dag människor som suttit instängda i översvämmade hus.

Omkring 30 personer beräknas ha drunknat i högvattnet från Atlanten. Och ännu saknas också cirka 30 personer i de drabbade kustområdena.

Hundratusentals är fortsatt utan el och kommer kanske att förbli strömlösa flera dagar framöver, enligt den franska regeringen.

För att snabbt få tillgång till fonderade räddningspengar har regeringen utlyst undantagstillstånd. I dag besöker också Nicolas Sarkozy, den franske presidenten, Atlantkusten.

Också i Spanien, Portugal, Tyskland, Belgien och Holland har Xynthia orsakat trafikstörningar och skador.

Här i Tyskland har sex personer dött. Många flyg ställts in, tågtrafiken har tidvis helt legat nere i landets tättbefolkade västra delar, motorvägar har tidvis varit stängda, tak och byggnadsställningar har blåst av. Träd har fällts av stormen.

Xynthia var en ovanligt kraftig vårvinterstorm. Sådana förekommer inte varje år, enligt tyska väderexperter.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista