Dyr återuppbyggnad väntar för Chile

Efterskalven i Chile fortsätter drygt två dygn efter jordbävningen som drabbade landet. Antalet döda, hittills 711, väntas fortsätta stiga.

Återuppbyggnaden lär bli mycket dyr, uppemot 200 miljarder kronor, vilket är dubbelt så mycket som kostnaderna efter den stora jordbävningen i Haiti i januari.

Tv-bilderna i chilensk tv visar plundringar mot livsmedelsbutiker i Concepción och Santiago. I natt rapporterade medier om kriminella gäng som åker runt de drabbade områdena och rånar folk på värdesaker. Militären har satts in i den värst drabbade staden, Concepción.

Nu börjar katastrofens omfattning bli klar. Upp till en femtedel av Chiles produktionskapacitet slogs ut av katastrofen. Den nyvalde presidenten Sebastián Piñera uppskattar att kostnaderna för skalvet blir cirka 200 miljarder kronor, vilket motsvarar 15 procent av landets BNP.

Det är mer än 7 gånger Sveriges totala biståndsbudget. Det är dubbelt så mycket som de beräknade kostnaderna för återuppbyggnaden av Haiti, efter det stora skalvet där i januari.

Leveransen av koppar som är Chiles stora exportvara har begränsats och kopparpriserna på världsmarknaden har gått upp med cirka fem procent.

Piñera, som tillträder ämbetet den 11 mars, är en nyliberal politiker. Han tycker egentligen att staten inte ska blanda sig i ekonomin men nu vill han göra ett undantag. Han lovar att den nya regeringens främsta uppgift är att återuppbygga landet även med frikostiga statliga medel.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista