Kaos råder efter skalven. Foto: Aliosha Márquez, Carlos Espinoza, Roberto Candia/Scanpix. Montage:SR.

Tusentals hemlösa i Chile efter skalven

I Chile sätter regeringen nu in alla krafter för att undsätta de som drabbats av det enorma jordskalvet tidigt på lördagen. Tusentals människor är hemlösa och vägar är förstörda.

Problemen är gigantiska, säger Carlos Zanzi som arbetar vid regeringskansliet i Chiles huvudstad.

– Problemet just nu i Santiago är att det fortfarande finns många områden utan el och till och med utan vatten därför att elsystemet har blivit väldigt hårt drabbat, och även vattenledningar.

Carlos Zanzi åkte runt i Santiago i går. Mycket få caféer och restauranger var öppna vilket är ovanligt på en söndag. Alla är upptagna med att planera för den kommande veckan, berättar han. Folk hamstrar bensin och när plundringen tog fart öppnade vissa affärer och skänkte bort mat gratis.

Spåren är kraftiga efter monsterskalvet, men inte synliga.

– Det som har hänt är att skadorna finns inne i lägenheter och hus. Fasaderna står kvar men många skador syns inte.

Själv bor statstjänstemannen Zanzi i ett modernt höghus. Hissen fungerar, men i går morse när han tänkte ta den, skakade det till och mitt i telefonsamtalet säger han.

– Nu skakar det igen.

Vad säger du?

– Det skakar lite nu. Det är efterskalven.

Du känner just nu att det skakar?

– Ja

Staden Concepción, 30-40 mil söderut, drabbades värst. Att kommunicera med folk där är mycket svårt utan el, inga datorer och ingen telefonkontakt.

– Problemet är att människor i Chile i dag kommunicerar med hjälp av mobiltelefoner och mobiltelefoner behöver laddas.

Trafiken rullar på.

– Men det är mycket mindre vilket är ovanligt för i går var sista semesterhelgen. Måndagen är starten på något sätt, säger Carlos Zanzi.

Alice Petren
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".