Brasilianskt sojafält. Foto: Malin Olofsson, Daniel Öhman/SR.

LRF vill ha skärpta krav på importsoja

Soja som köps in till Sverige ska vara odlad utan de värsta bekämpningsmedlen, anser LRF. Detta efter SR:s rapportering om hur tusentals människor skadas eller dör av bekämpningsmedel som används för att odla soja till djurfodertillverkning i Sverige.

– En del av det här som kom fram var nytt för mig, att man använder de här preparaten som har varit förbjudna i Sverige och Europa under lång tid. Jag tycker att det är helt oacceptabelt och även att det är bra att Sveriges Radio nu gör den här granskningen, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

I Brasilien har försäljningen av bekämpningsmedel trefaldigats på sex år I sojaproduktionen används bekämpningsmedel som parakvat, endosulfan, metamidofos och acefat - alla förbjudna i Sverige och många andra länder - för att de är för farliga för människor och miljö. Tusentals människor förgiftas och forskning visar dramatiska ökningar av cancerfallen i områden kring de stora sojafälten.

Det finns redan i dag soja att köpa som producerats utan de farligaste bekämpningsmedlen, och som är certifierad av ett oberoende kontrollorgan.

En av de stora svenska foderimportörerna, danskägda Svenska foder, köper nästan all sin soja därifrån. Men den största foderimportören, Lantmännen, köper bara en bråkdel som är certifierad. Margareta Helander, foderchef hos Lantmännen, säger att ingen hittills efterfrågat någon sådan soja. 

– Det är naturligtvis för att det inte finns krav på den typen av soja från den som betalar, det vill säga konsument och handel, säger hon.

LRF-ordföranden Lars-Göran Pettersson, som representerar Sveriges bönder - alltså de som köper djurfodret - kräver nu att Lantmännen köper certifierad soja.

– Jag utgår från att foderföretagen kommer att göra det här.

Men den certifierade sojan är dyrare och Lars Göran Pettersson vill inte att prislappen ska betalas av bönderna själva, utan att handeln, mejerierna och kött- och charkföretagen ska vara med att betala.

– Vi behöver ha en uppställning i hela kedjan.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista