Dyrare koppar efter katastrofen i Chile

Chile är världens största producent av koppar och jordbävningen har fått kopparpriset att stiga.

Kopparn var vid 11.40-tiden på måndagen upp 265 dollar till 7.460 dollar per ton, efter att på morgonen ha nått så högt som 7.600 dollar, ny femveckorshögsta.

Chile står för mer än en tredjedel av världens kopparproduktion och den kraftiga jordbävningen fick omedelbart till följd att kopparpriset steg med 5 procent när handeln i Asien började inatt, svensk tid. Efter det inledande skuttet, så föll priset tillbaka lite, men i handeln på metallbörsen i London så var prisuppgången strax före lunch närmare 5 procent.

Upp till en femtedel av Chiles produktionskapacitet av koppar slogs ut av jordbävningskatastrofen. En analytiker säger till Bloomberg News att de närmaste fyra till sex veckorna kommer det att vara oroligt på marknaden.

Allt beror på hur det går med leveranserna från gruvorna i Chile. Det hänger inte enbart på hur pass skadade gruvorna blivit av katastrofen utan även på hur pass snabbt elförsörjningen kan fungera, hur pass snabbt vägar och hamnar kan användas för exporten.

Den chilenska gruvjätten Codelco har uppgett att produktionen började återupptas vid underjordsgruvan El Teniente i går, som står för 7 procent av produktionskapaciteten. Man tror att en annan gruva kan startas i dag. Codelco har också sagt att man räknar med att kunna hålla sina leveransplaner.

Anglo American har haft produktionsstopp som en följd av elförsörjningsproblem, och där pågår arbete pågår för att lösa problemen.

Pär Ivarsson
par.ivasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista