SD granskas igen för väskstöld

Uppdaterad: 17:00
Förundersökningen om rån alternativt grov stöld mot en Sveriges Radio-reporter återupptas. Det beslutade Riksåklagaren i dag.

Det var för ett drygt år sedan som en reporter i samband med en granskning av Sverigedemokraterna blev av med sin väska med inspelningsutrustning.

– Som vi har skrivit i beslutet har vi gjort en annan bedömning helt enkelt och vi har dessutom gått igenom både ljud och bildband som har kommit in efter att den första åklagaren fattade beslut och då har vi gjort den här bedömningen att det finns ytterligare åtgärder att vidta, säger Kerstin Skarp, som är vice Riksåklagare.

Reportern, som utgett sig för att vara medlem i Sverigedemokraterna, var förra året på kryssning med partiets ledning för att med dold mikrofon granska partiet för programmet Kalibers räkning.

Men i samband med att det ifrågasattes varför hon var med på kryssningen försvann väskan med inspelningsutrustningen och personliga tillhörigheter.

En förundersökning inleddes, men lades två gånger ner, när åklagare inte ansåg att det gick att bevisa att den eller de som var misstänkta gjort sig skyldiga till brott.

Nu har alltså vice riksåklagare Kerstin Skarp gjort bedömningen att det finns mer som skulle föra utredningen framåt.

Vad det handlar om vill hon inte gå in på, men bland annat handlar det om material från övervakningskameror.

– Det som kommit fram på de olika banden kan man gå vidare med, identifiera vilka personer som är med och liknande.

Först programmet Kalibers ansvarige utgivare Nina Glans, och sedan Sveriges Radios vd Mats Svegfors har begärt överprövning.

De anser att det är viktigt att ärendet återupptas eftersom att det bland annat berör Sveriges Radios public service-verksamhet, och journalisters arbetsmiljö och integritet.

Mats Svegfors är nöjd med att dagens beslut.

– Jag tycker att det är mycket glädjande. Det är väldigt viktigt att man fullföljer utredningen i ett ärende som ändå ytterst handlar om offentligheten, yttrandefrihet och rapportering och den kritiska granskningen i en demokrati.

Men Kerstin Skarp menar att beslutet att återuppta förundersökningen inte direkt hade att göra med att det rörde en journalist i arbete.

– I första hand har vi tittat på det som en brottsutredning, sett hur man kan gå vidare och om alla åtgärder är vidtagna.

Så det spelar ingen roll att det var en journalist i arbete?

– För att se om det finns ytterligare åtgärder att vidta får man nog titta på själva brottsutredningen, säger Kerstin Skarp.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista