Dieselbilar blir allt populärare

Försäljningen av nya bilar i Sverige fortsätter att öka. Och när det gäller nya dieselbilar slogs rekord i februari.

– Hälften av alla bilar som registrerades var dieslar. Äntligen börjar vi närma oss Europa som har ett snitt på 55 procent. Sakta men säkert har vi segat oss upp och det är bra för miljön, för en dieselbil förbrukar 30 procent mindre och släpper ut 20 procent mindre CO2, säger branschorganisationen Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Rekordet för dieselbilsförsäljningen gäller med viss reservation, för just innan man tog bort partikelfilterrabatten siste december 2007 var det många lagerbilar som blev inregistrerade - just för att man skulle kunna utnyttja rabatten innan den försvann. Men försäljningen av dieselbilar ut till slutkunder har aldrig varit större, enligt Bil Sweden.

Totalt sett registrerades nästan 18 000 nya personbilar i februari, en ökning med 23 procent jämfört med den mycket svaga februarimånaden förra året.

Enligt Bil Sweden ligger februariförsäljningen i nivå med helårsprognosen på 235 000 sålda nya bilar. Om prognosen håller blir 2010 ett betydligt bättre år än 2009. Men det är fortfarande ungefär tio procent under vad Bertil Moldén kallar normal nivå: 255 000 sålda nya bilar per år i Sverige.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista