Militanta rörelsen al-Shabab hindrar lastbilar med nödhjälp till flyktingar i Afgoye. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.
Somalia

Matbrist när al-Shabab stoppar nödhjälp

I Somalia stoppas nu matdistributionen. Lastbilar från World Food Programme hindras från att nå 360 000 behövande. Den militanta rörelsen al-Shabab säger att mathjälpen förstör jordbruket.

Matdistributionen från FN: s World Food Programme förstör förutsättningarna för det lokala jordbruket och FN-organisationen bedriver politik i Somalia. Detta enligt den militanta islamistiska rörelsen al-Shabab, som därför har stoppat FN-organisationens arbete med omedelbar verkan.

Enligt World Food Programme är 3.6 miljoner människor i Somalia i behov av nödhjälp, till följd av svår torka och den långvariga konflikten i landet.

Redan har FN-organisationen tvingat dra sig tillbaka från södra Somalia på grund 360 000av al-Shaababs hot mot verksamheten och mot personalen där.

Då sa man att stoppet var tillfälligt men arbetet har fortfarande inte kunnat återupptas.

Nu är det de stora flyktinglägren i Afgoye, väster om huvudstaden Mogadishu som drabbas. Lastbilar med nödhjälp på väg dit har redan stoppats flera gånger under de senaste veckorna, det säger World Food Programmes chef Peter Smerdon till nyhetsbyråer. Han säger också att han är extremt oroad över den humanitära situationen i flyktinglägret.

I de delar av landet som al-Shabab kontrollerar har de ställt flera villkor på hjälporganisationers arbete som höga skatter och förbud mot att ha kvinnor bland de anställda.

Nu säger de att lokala bönder inte kan sälja sina varor på grund av matdistributionen. Och att mycket av maten från FN har utgånget datum och gör människor sjuka.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".