Snökaos på E4:an nära Jönköping. Foto: Daniel Rundqvist/SR

Snöovädret tilltar och drar norrut

Det kraftiga snöoväder som under dagen orsakat trafikkaos på flera håll i södra Sverige ser ut att förvärras när det nu drar vidare mot östra Svealand.

Det väntas snömängder på upp mot 25 centmeter enligt SMHI. De kraftiga vindarna tillsammans med blötsnö har gjort många vägar glashala, säger Bengt Hultqvist vid Jönköpingspolisen.

– Det är mycket besvärligt, och det är det alltid när det är kring nollan. Jag skulle kunna tänka mig att det är någon minusgrad här och det ger absolut sämsta tänkbara väglag. Det gör en väldig skillnad när det är 15 minus och kommer snö, då är det mer kärvt att åka på. Men det här är riktigt slirigt, säger Bengt Hultqvist.

Runt om på de stora vägarna i norra Småland, Östergötland och delar av Västergötland satt långtradare fast i backarna under förmiddagen. E4:an söder om Gränna var blockerad i flera timmar på grund av en rad olyckor.

Även busstrafiken har berörts i till exempel Jönköping, där vissa linjer ställs in helt. Det handlar inte om lika mycket snö som för en vecka sedan, men på grund av temperaturen och vinden har det blivit glashalt på många håll.

Snöfallet drar vidare åt nordost, och tilltar enligt SMHI. Det kan innebära 20-25 centimeter nysnö i området kring Stockholm och Uppland.

En klass 1-varning är utfärdad för hela Sydsverige, men i nordöstra Svealand är det på gränsen till klass 2.

Det är vägtrafiken som drabbats hårdast i dag. Tågen däremot har klarat sig utan nya problem konstaterar Sven Ingvar Håkansson på SJ:s pressjour, med viss lättnad.

– Det har gått förvånansvärt bra och vi har inte störts i trafiken än så länge.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista