Plundring, skadade vägar och hemlösa - nu ber Chile om hjälp. Foto: Natacha Pisarenko, Carlos Espinoza/Scanpix. Montage: SR.

Chile ber om hjälp efter jordbävningen

Uppdaterad: 17:23
Chile vädjar nu om hjälp för att klara av följderna efter lördagens jordbävning och FN lovar att skynda med att få fram hjälp till det drabbade delarna av landet.

Den officiella dödssiffran efter helgens jordbävning är nu över sjuhundra och väntas stiga. Vägar, hus och broar är förstörda och tusentals människor har blivit hemlösa.

Det Chile behöver i ett första skede är uppbyggnad av temporära broar men även bland annat fältsjukhus, fungerande telefoner, elgeneratorer och vattenreningssystem. Hjälporganisationer som Röda korset finns redan på plats De erbjuder bland annat första hjälpen till skadade och försöker även återförena familjer som separerats under jordbävningen.

I den värst drabbade staden, Concepción, har den militären sats in för att hindra plundrare och upprätthålla ordningen. Minst 160 personer greps och en sköts ihjäl i Concepción under natten till måndagen, då utegångsförbud rådde, uppgav Chiles biträdande inrikesminister på måndagseftermiddagen svensk tid.

Vår latinamerikakorrespondent Lars Palmgren har precis kommit fram till den värst drabbade staden Concepcion cirka 40 mil söder om huvudstaden Santiago. Han håller med om att Chile behöver hjälp.

– Det är främst teknisk hjälp. Telekommunikation, bygga nya broar, reparera vägsystem, den typen av hjälp. Naturligtvis också läkarhjälp. Det är inte klart ännu hur stort behovet är på det området, men den typen av hjälp främst.

Räddningstjänsten har flugit över de värst drabbade områdena. Vilken information har de gett?

– Huvudvägen i Chile går i inlandet. Byarna vid kusten har i de flesta fall jordvägar och är nu isolerade. Man måste åka båt dit. Det är dessa byar som drabbats hårt. De har drabbats, inte av en tsunamivåg, utan att vattnet dragit sig tillbaka och sedan höjts som en tidvattenhöjning. Vattenmassorna har stigit och dränkt de här byarna. Man vet inte hur många som dött men det har varit en orsak till många av dödsfallen i de här byarna.

Det har kommit in rapporter om att många affärer som blivit plundrade. Hur är läget när det gäller mat och rent vatten?

– Det finns mat och rent vatten. Det är ingen brist på sådana saker. Inte heller i Concepción, utom i de mest isolerade byarna naturligtvis. Det skedde omfattande plundringar i går delvis orsakade av behov på mat och vatten men det orsakades främst av kriminella som passade på och bryta sig in. Det är ingen hunger som i Haiti. Det är mer speciell situation och det är därför som militären har skickats dit för att ta över kontrollen över just Concepción.

Du är på väg till Concepción. Vad väntar där?

– Det är dramatiska scener med rasade hus men det är inte alls samma sak som Haiti som jag har färskt i bakhuvudet. Det är inte samma typ av total rasering. Till exempel är den bild som visats mest det hus där det fortfarande finns folk begravda. Men det är det största huset som har rasat i Concepción. Annars är det små äldre byggnader byggda av torkad lera som raserats. Det är nog mer normalt än vad man kan vänta sig. Jag hoppas att jag har rätt när jag säger det här, säger Lars Palmgren, latinamerikakorrespondent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista