Brasiliansk skörd. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/SR.

Svensk import av soja kan vara onödig

Sverige skulle kunna odla eget proteinfoder, i stället för att importera soja från en produktion där tusentals människor skadas eller dör av livsfarliga bekämpningsmedel. Men utvecklingen går inte i den riktningen.

– Vi skulle kunna odla mycket mer protein i Sverige själva, säger forskaren Christel Cederberg på statliga SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik.

Vilket ansvar tycker du att Lantmännen och LRF har tagit för att öka den inhemska proteinproduktionen?

– Jag tycker att man skulle ha varit mer aktiv och att man skulle ha funderat på de här systemen när vi är så beroende av att importera proteinet, säger Christel Cederberg.

Soja, som är den dominerande proteingrödan i djurfodret till svenska grisar kor och kycklingar, importeras till Sverige från Brasilien.

Där används bekämpningsmedel som parakvat, endosulfan, metamidofos och acefat - alla förbjudna i Sverige och i många andra länder, för att de är för farliga för människor och miljö. Men importen skulle kunna minskas kraftigt om alla gjorde som grisbönderna Blackert i Skänninge.

Här driver de en konventionell grisproduktion. Inget kravmärkt eller ekologiskt kött, men de ger likväl sina 1 500 grisar foder med svenska åkerbönor, som Jeanette och Hans själva odlar. Det har de också tjänat pengar på. 100 000 kronor kan de årligen spara, när de inte behöver köpa lika mycket importerad soja.

Claes Johansson på bondeägda fodertillverkaren Lantmännen säger att de vill att fler ska göra som Blackerts.

– Absolut, vi ägs ju av Sverige bönder och kan de odla en större andel själva till ett konkurrenskraftigt pris och få ekonomi i det är det ju så, självklart, säger Claes Johansson.

Men Lantmännen har inte gjort tillräckligt för att uppmuntra svenska bönder att odla proteingrödor, enligt Christel Cederberg på SIK.

– Skulle man ha lite större front på det här och komma fram mera skulle man behöva ha en bättre satsning på Lantmännen.

Jämfört med för 20 år sedan odlas proteingrödor, som åker bönor och ärter, på bara hälften så stor yta. Och för Lantmännen vore det en sämre affär om svenska bönder odlade sitt eget foder.

– Ja, foderdelen skulle ju påverkas negativt, säger Claes Johansson på Lantmännen.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista