Hot mot socialarbetare leder inte till åtal

De senaste två åren har 158 hot mot socialsekreterare anmälts till Arbetsmiljöverket. En del av dem har polisanmälts som rena dödshot men anmälningarna leder sällan till åtal eller fällande dom.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort av de allvarliga hoten mot socialsekreterare.

Henric Elgstrand vid socialtjänsten i Örebro berättar om när han blev mordhotad av en klient.

– Jag hade omhändertagit en kvinnas barn och skulle lämna de skriftliga besluten som vår ordförande hade skrivit under. Under konversationen vi hade blev hon mer och mer upprörd och till slut kom det hot. Hon sade att jag skulle se mig om när jag gick ut eftersom jag inte skulle leva så länge till, säger Henric Elgstrand.

Socialtjänsterna i landet arbetar med personer som ofta befinner sig i svåra livssituationer. Varje år händer det att människor i affekt eller ibland också utstuderat hotar socialtjänstens personal till livet.

Sveriges Radio har undersökt totalt 49 fall av direkta mordhot som de senaste två åren riktats mot socialsekreterare i landet.

De ärenden vi har tittat på har varit sådana som inte går att feltolka, hoten har alltså inte varit inlindade eller öppna för tolkningar utan innebörden har varit att socialsekreteraren ska dö.

Majoriteten av de 49 polisanmälningarna vi har följt upp, 32 stycken, har inte lett till något åtal. I de allra flesta fall har förundersökningen lagts ned, oftast för att det inte har gått att styrka brott trots att det ibland har funnits vittnen till hoten.

I en hel del ärenden har inte polisen ens påbörjat en förundersökning och flera socialarbetare vi pratat med berättar att polis, åklagare och till och med domare i tingsrätten sagt till dem att hot och våld ingår i socialtjänstjobbet.

– Jag har själv varit med vid en rättegång där lagmannen ansåg att på något vis ansåg att det får man ta, säger Camilla Hofström, enhetschef på socialtjänsten i Ludvika.

Hur tänkte du då?

– Det kan inte vara sant, tänkte jag, säger Camilla Hofström.

Flera socialsekreterare ute i landet som vi har pratat med upplever att deras anmälan inte har tagits på allvar.

Men Anne Sjöblom vid Åklagarkammaren i Uppsala, som flera gånger åtalat socialtjänstklienter för just hot, menar att allt handlar om bevisning.

– Jag har full förståelse för målsägarna i den delen. Det ska vara styrkt bortom allt rimligt tvivel, det är väldigt svårt om man har två olika personer som har olika uppfattningar om vad som har hänt, säger Anne Sjöblom.

Är det överhuvudtaget någon idé att polisanmäla ett mordhot om så här många fall inte leder någonstans?

– Ja, det är min uppfattning att man ska göra det, säger Anne Sjöblom.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".