Karadzic tycker han gjorde helt rätt

Den bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic höll sitt första försvarstal i internationella krigsförbrytartribunalen i Haag i dag. Hans version av det som hände under kriget var att han gjorde allt för att undvika en konflikt, men var tvungen att försvara den "heliga serbiska saken".

– Jag kommer att försvara vår sak och nation som rättvis och helig och på så sätt kan jag försvara mig själv också. För vi har en bra sak och bevis och får jag bara tillräcklig tid och förberedelse så kan vi visa allt som inte avslöjats än, sa Radovan Karadzic i Haagtribunalen med simultantolk till engelska.

I rättssalen i Haag framträdde en stursk fd president, psykiatriker och poet. Hans karakteristiska stora vita hår, gropen i hakan och glasögonen långt nere på näsan, en man som var på rymmen i tio år och greps först 2008 på en buss i Belgrad.

Karadzic anser sig helt skuldfri; han ser kriget som en rättvis kamp mellan kroater, serber och bosniaker om rätten till land - en följd av Jugoslaviens splittring.

Att hans elva åtalspunkter innehåller de tyngsta krigsförbrytelser som massakern i Srebrenica, etnisk rensning och belägringen av Sarajevo under 44 månader tar han inte alls upp. Professorn i internationell rätt i Belgrad, Vojin Dimitrijevic, är inte förvånad.

 – Det är en strategi att inte ta domstolen på allvar och ifrågasätta dess legitimitet och att tala direkt till sina anhängare hemma, säger han.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista