I oktober 2009 ordnade Piratpartiet en demonstration mot FRA-lagen i Göteborg. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Piratpartiet finns i få kommuner i höst

EU-valets stora sensation Piratpartiet kommer bara att ställa upp i kommunvalet i ett fåtal kommuner i landet.

Nu har intresseanmälningarna samlats in och i dag ser det ut som om partiet endast kommer att presentera listor i ett tjugotal av landets 290 kommuner.

I våras fick Piratpartiet 7,1 procent av rösterna i valet till EU-parlamentet. Några månader senare fattade partistyrelsen beslut om att Piratpartiet ska ställa upp också i valet till kommuner och landsting i höst.

"Piratpartiet behövs för att värna medborgarnas integritet mot övervakningspopulistiska och uppgiftsinsamlingsglada myndigheter, även på lokala politiska nivåer" skrev partiledare Rick Falkvinge i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men de allra flesta kommuner ser ut att bli utan detta värn, också efter valet i höst.

När Piratparitet nu har samlat in intresseanmälningar från sina kommunföreningar ser det i dag ut som om partiet endast kommer att ställa upp med listor i ett tjugotal av landets 290 kommuner och fem av landets 20 landsting och regioner.

– Vi har precis börjat med lokalval, vi håller på att undersöka vad det är för någonting. När man beträder ny mark finns det alltid pionjärer som säger, okej, hur gör man. De måste plöja vägen för oss andra. Vårt huvudfokus är riksdagen. Vi grundades som ett riksdagsparti, vi är ett riksdagsparti och i höst kommer det att vara väldigt tydligt exakt hur mycket riksdagsparti vi är, säger Rick Falkvinge.

Piratpartiet har nästan 50 000 medlemmar, bara Socialdemokraterna och Moderaterna har fler.

I debattartikeln i höstas menade Falkvinge att det är Piratpartiets uppgift att föra in partiets politiska perspektiv också på det lokala planet och att det ska vara partiets allra skarpaste representanter som ställer upp i de lokala valen.

– Det viktiga i det här är att vi har ett par som ställer upp och som är seriösa. Vi har varit väldigt noggranna med att vi inte ska ställa upp bara för att få bidrag på tomma stolar till valkampanjen. Där vi ställer upp ska vi också göra ett bra jobb. Därför har vi varit väldigt hårda med att ställa upp sådana krav, säger Rick Falkvinge.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista