Soros: Euron kräver särskild union

Finansmannen George Soros, känd för att spekulera mot valutor som han anser vara felvärderade, lägger nu sig i debatten om Grekland och euron.

I ett inlägg i den tyskspråkiga nätupplagan av Financial Times skriver Soros att euro-området behöver ett gemensamt finansministerium med rätt att ta ut skatter.

Nu testas eurons livskraft, skriver Soros. En gemensam valuta kräver både en centralbank och ett finansministerium, anser han. Att inrätta en valutaunion utan att först ha en politisk union, som kan sätta press på de deltagande länderna, det är som att spänna vagnen före hästen, skriver Soros.

Den europeiska centralbanken har nu fyllt sin uppgift att rädda bank- och finansmarknaderna från kollaps genom att förse dem med billiga krediter. Men när ett land som Grekland inte klarar sina betalningar, då krävs också politisk samordning, menar George Soros.

Han föreslår ett gemensamt stöd från euroländerna, i form av euroobligationer, för att rädda Grekland undan de höga räntor som landet nu måste betala för att få krediter utomlands. Men Soros skriver också att han tvivlar på att den politiska viljan finns och att eurons framtid är oviss.

Han nämner speciellt Tyskland, som hittills särskilt hävdat sin rätt att styra över den egna ekonomin, utan inblandning från EU. Om Soros själv deltar i spekulationerna mot grekiska staten skriver han inget om.

Redan inom de närmsta veckorna kan läget bli akut för Grekland, när stora statliga lån förfaller till betalning. Frågan är då på vilka villkor grekiska staten kan låna nya pengar, om överhuvudtaget.

På fredag besöker den grekiske premiärministern Papandreou sin tyska kollega Merkel.

Per Eurenius, Berlin 
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista