Dyrt med nytt mätarbyte.

Miljardkostnad att byta ut elmätare igen

Näringsminister Maud Olofsson införa timvis avläsning för elmätare, så att man ska kunna styra sin förbrukning mot tider då elen är billigare. Bonden Per Carlsson hade just en sådan mätare. Men den tog Vattenfall bort förra året.

– Det spelar ingen roll om jag sparar in förbrukning under högperioderna och lägger det på andra tider då. Det är ingen vinst eftersom jag får betala månadsgenomsnittliga priset. Den moroten är borta.

Bonden Per Carlson, från Hjo har hamnat kläm i elmätarreformen som innebär att alla konsumenter under en viss nivå av elanvändning ska ha en elmätare som läser av din faktiska elanvändning månadsvis. Per Carlsson hade tidigare en timvis avläsande elmätare. På sin gård har han dessutom ett eget el-aggregat och kunde förr köra igång det då elen blev dyrare.

Det gjorde det lönsamt att till exempel styra om så att den elkrävande foderanläggningen, blandade fodret under helgerna istället, då elen är billigare. I dag betalar han ett snittpris på elen under en hel månad. Det har resulterat i en elräkning som är flera tusen kronor dyrare varje månad.

Mats Homlberg, kommunikationschef på Vattenfall Eldistribution:

– I dag kan alla kunder ta del av sina mätvärden månadsvis genom att gå in på sitt elnätsbolag och titta på webben. Logga in på de sidorna så kan de se hur exakt mycket de gjort av med under innevarande månad. Det man nu vill göra är att göra det mer finmaskigt och gå ner på timnivå, inte bara månadsnivå.

Det enda jordbrukaren Per Carlsson kan göra i dagsläget är alltså att gå in på webben i efterhand och kolla vad han får betala för sin el under just den månaden. Det gör att han inte kan undvika en eltopp under en specifik dag.

De 5,2 miljoner nya elmätarna kostat de svenska elbolagen drygt tio miljarder kronor att byta ut, i slutändan konsumenten. Statliga Vattenfall hann knappt bli klara med mätarskiftet förrän näringsminister Maud Olofsson, kom med det nya förslaget att införa timvist avlästa elmätare.

Att införa ett system där alla konsumenter varje timme kan se både sin förbrukning och kostnaden för elen, kan bli en kostsam nöt för elbolagen att knäcka. Mats Homlberg, på Vattenfall Eldistribution.

– Vi stödjer inriktningen att tillhandahålla timvärden till kunderna men samhällsnyttan måste ställas i proportion till investeringen. Förslaget som Maud presenterar är att alla kunder i sin grundavgift ska ha tillgång till de här värdena och att de ska läsas av mot elpriset. Det är där revolutionen ligger, säger Mats Holmberg på Vattenfall eldistribution.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista