Sämre än väntat för Europas största bank

Europas största bank, brittiska HSBC redovisade i dag sitt resultat för 2009. Det var både en försämring jämfört med året före och sämre än förväntat.

Vinsten för 2009 blev 51 miljarder kronor, 16 miljarder sämre än 2008.

Det är ökade kreditförluster men framförallt en nedskrivning av bankens egna tillgångar som ligger bakom det försämrade resultatet.

HSBC har ändå klarat sig igenom den ekonomiska krisen strålande jämfört med de två brittiska konkurrenterna, RBS Royal Bank of Scotland och Lloyds, som båda rapporterade förra veckan.

RBS gick back med 40 miljarder kronor och Lloyds med 70 miljarder. De båda bankerna har fått omfattande stöd av den brittiska staten. 

Det har lett till att staten tagit över mer än 80 procent av aktierna i Royal Bank of Scotland och Lloyds ägs till drygt 40 procent av skattebetalarna.

HSBC däremot har klarat sig utan statlig hjälp liksom den fjärde storbanken Barclays, som med sina 130 miljarder i vinst blev bästa brittiska bank förra året.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista