Lars Leijonborg har nämnts som efterträdare till avgående Ove Joansson. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Nya namn nämns som ordförande för SR

Förslaget att utse förre Folkpartiledaren Lars Leijonborg till Sveriges Radios nye ordförande diskuteras nu inför nästa veckas möte med styrelsen för public service-bolagens ägarstiftelse.

Nya kontakter har tagits mellan styrelsens ledamöter i frågan om ersättare till avgående Ove Joanson, och nu diskuteras även andra namn.

Folkpartisten Jan Erik Wikström som drivit frågan om att utse den förre partiledaren i Folkpartiet Lars Leijonborg till ny ordförande i Sveriges Radio beklagar att det läckt ut vilka namn som diskuteras.

Han vill inte kommentera det fortsatta arbetet. Inte heller om det finns nya namnförslag som styrelsen skulle kunna enas kring.

Som Ekot tidigare rapporterat fick Jan Erik Wikström stöd i ägarstiftelsens styrelse av socialdemokraten Åke Gustafsson att ge Lars Leijonborg styrelseuppdraget.

I motprestation skulle Folkpartiet ge sitt stöd åt socialdemokraten Lars Engkvist att fortsätta som ordförande i Sveriges Television.

Den posten vill Moderaterna frigöra för en opolitisk ordförande.

Sedan första januari gäller en ny lag som ger ägarstiftelsen rätt att utse samtliga ledamöter i Sveriges Radio och Sveriges Television.

Tidigare utsåg regeringen ordförande och en suppleant.

Moderaternas mediepolitiske talesperson Mats Johansson, som varit med och tagit fram lagstiftningen, vill ha icke-politiker på samtliga ordförandeposter.

– Jag ser gärna att man försöker hitta nya namn till alla poster, säger Mats Johansson.

Hur allvarligt skulle det vara om Lars Leijonborg blev ordförande för Sveriges Radio?

– Jag hoppas att vi undviker den situationen, säger Mats Johansson.

Socialdemokraternas kulturpolitiske talesperson Leif Pagrotsky är starkt kritisk till den nya ordningen.

Han menar att det var bättre tidigare när regeringen utsåg personer till ordförande på förslag från partierna.

Det största partiet, Socialdemokraterna hade rätt att föreslå ordförande till Sveriges Television, näst största partiet Moderaterna till Sveriges Radio.

– Det system för att utse styrelseledamöter som den borgerliga majoriteten i riksdagen har bestämt öppnar för politisering, det öppnar för strid och det öppnar för kortsiktiga svängningar. Det skadar public service, säger Leif Pagrotsky.

Ekot har utan resultat sökt Lars Leijonborg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista