Landsting fortsätter kräva barn på skulder

Flera landsting skuldsätter barn, under 18 år, för uteblivna läkar- och tandläkartider. Från och med 1 juni träder en ny lag i kraft som inte tillåter att minderåriga skuldsätts mer.

Då är vårdnadshavaren ekonomiskt ansvarig för obetalda skulder.

Flera landsting har därför ändrat sina rutiner redan nu, men fortsatt skickar över hälften av landstingen inkassobrev till barn på äldre skulder, vilket är anmärkningsvärt, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Förra året konstaterade Barnombudsmannen att 12 000 barn har obetalda skulder för tand- och sjukvårdräkningar.

Efter 1 juni ändras lagen så att detta inte längre ska vara möjligt. Men de gamla skulderna kvarstår.

Granskningen Barnombudsmannen gjort visar på vilka landsting som fortsatt skuldsätter barn och hur landstingen hanterar de gamla skulderna som inte berörs av den nya lagstiftningen.

Den visar att det fortsatt är sex landsting som driver in skulder från barn genom inkassobolag. Dessa betalningskrav är riktade till barnen, i barnets namn eller till målsman för barnet.

De aktuella landstingen är Blekinge, Gävleborg, Uppsala, Sörmland, Västernorrland och Västmanland. Hos dessa landsting kvarstår inkassoärendet även när barnet fyllt 18 år.

Andra landsting som Stockholm och Norrbotten har planer på att ändrat sina rutiner som gör barnen skuldfria för gamla sjukvårdskostnader.

I Västra Götaland, Östergötland och Västerbotten, skickar man inkassobrev fram till barnets artonårsdag, därefter avskrivs skulden.

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson, är starkt kritisk till att landsting fortsätter att jaga barn med obetalda skulder. Han ifrågasätter landstingens agerande.

– Enligt min uppfattning så har inte landstingen juridiskt rätt att ställa krav på barn för betalning av saker som deras föräldrar egentligen skulle ha betalt. Det har riksdagspolitikerna nu insett och ändrat lagen. Det tycker jag att landstingen på samma sätt retroaktivt borde skriva av de här skulderna mot barnen och i så fall kräva deras föräldrar. De borde absolut inte hålla på och jaga barn, säger Gunnar Larsson.

Karl Wenehed, är kundansvarig på inkassoföretaget, Visma Collectors, och har tio av landets landsting som kunder. Han har i uppdrag av flera landsting att skriva kravbrev och påminnelser till barn om obetalda tand- och sjukvårdräkningar.

– Vi skickar först ett inkassokrav till barnet som är riktat till målsman. Om inte det betalas så skickar vi ett brev om året, säger Karl Wenehed.

Skulden ökar med tiden?

– Skulden ökar med tiden eftersom det är dröjsmålsränta som räknas upp på skulden. Den blir högre ju längre den ligger, säger Karl Wenehed.

Hur länge pågår den?

– Den fortsätter tills den blir betald eller tills att vår uppdragsgivare ber oss att avsluta ärendet, säger Karl Wenehed.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".