Sydafrika

Biljetterna till fotbolls-VM för dyra

I dag är det 100 dagar kvar till fotbolls-VM i Sydafrika, men biljettförsäljningen har hittills varit en besvikelse säger Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke.

Därför har man ökat antalet sittplatser i den allra billigaste kategorin, med förhoppningen att fler sydafrikaner ska ha råd att gå på matcherna.

Konsultfirmor har kommit fram till att fotbolls-VM kommer att locka 450 000 utländska fotbollssupportrar till Sydafrika i sommar.

Nu säger Fifas generalsekreterare, Jérôme Valcke, att han inte minns var den siffran kommer ifrån.

Han vill dra ner på förväntningarna. 2009 var det ekonomiskt värsta året någonsin för många européer, att resa till ett VM på andra sidan jordklotet är för många en otänkbar utgift.

Biljettförsäljningen hittills har varit sämre än väntat. 2,1 av 2,9 miljoner tillgängliga biljetter har sålts hittills.

En femtedel av Fifas paketerbjudanden är ännu osålda.

Fifa behöver en täckning på 96 procent på arenorna så nu utökar man antalet platser i den lägsta priskategorin, som är förbehållen sydafrikaner.

Biljetterna som kostar 120 kronor kommer att säljas för 20 procent av platserna på de flesta matcher, istället för som planerat för 11 procent.

Det innebär en något minskad förtjänst för Fifa, fotbollskalaset beräknas kosta 423 miljoner dollar eller tre miljarder kronor.

För Sydafrika beräknas notan för byggandet och renoveringarna av sammanlagt tio arenor bli 20 miljarder.

Den lokala organisationskommitténs chef Danny Jordaan är mer optimistisk.

Han säger att marknadsföringen har gett gott resultat.

Till de tidigare uppmaningarna att köpa en fotbollströja, en flagga och lära sig nationalsången, återstår nu bara en sak, att köpa biljetten.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".