För en månad sedan var Saabs framtid osäker men nu är man på plats i Genève. Foto: Jens Möller/SR.

Sportbilstillverkare satsar på miljöbilar

Krisen för bilindustrin märks på den årliga bilsalongen i Genève. Antalet utställare har minskat, och företagen på mässan satsar hårt på att försöka förbättra sin miljöimage.

Sportbilar som trycks upp i långt över 200 knyck brukar vara riktiga bränsleslukare. Men här i Genève gör sportbilstillverkare som Porsche och Ferrari försök att tvätta bort den där värsta miljöskurkstämpeln.

Porsche visar till exempel en "miljöracerbil", en hybridbil som går på både el och fossilt bränsle.

Just hybridbilar dräller det av på mässan som öppnas nu på morgonen. Förra året såldes ungefär 700 000 hybridbilar i världen, men de allra flesta av dem i Japan och USA.

I Europa har hybriderna ännu inte fått riktigt genomslag, men kanske är en förändring på gång.

Biltillverkaren Saab finns med här i Genève, även om det för bara en dryg månad sedan verkade som att Saab för alltid hade gjort sitt på världens bilmässor.

Nya ägaren Spykers vd Victor Muller utlovade för någon vecka sedan att här i Genève avslöja lite mer konkreta planer kring hur man ska försöka få Saab på fötter igen. 

Europachefen för den förra ägaren GM, Nick Reilly, medger att den amerikanska biljätten inte var en bra ägare för Saab. Till TT säger Nick Reilly.

– Vi kunde inte avsätta tillräckligt med tid, resurser och engagemang från ledningen för att få Saab framgångsrikt. Men Saab Spyker kommer att vara fokuserade på allt detta till hundra procent, säger Nick Reilly.

Volvo är också på god väg att få ny ägare, kinesiska Geely. Volvos bilförsäljning i Sverige ökade med 37 procent i februari, enligt nya siffror som kom i går, och här på Genèvemässan ska Volvo för första gången visa upp sin nya S60, en bil som ska byggas i Volvos fabrik i Belgien.

Senare kommer också kombimodellen V60, som ska byggas i Torslandafabriken i Göteborg.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista