Finland

Kollektivtrafik slås ut i transportstrejk

Tolvtusen personer i transportsektorn börjar i eftermiddag en strejk som kommer att medföra stora störningar i busstrafiken, varutransporterna och drivmedelsförsörjningen.

Knappt har de finländska järnvägarna fått ordning på sina tåg efter vinterns snökaos, så stannar massor av bussar.

Det är transportarbetarfacket som tar ut sina medlemmar i strejk för bättre löner. Ungefär två tredjedelar av all busstrafik i Finland slås ut av strejken.

Det gäller i stort sett alla långfärdslinjer och stora delar av närtrafiken utom i de stora städerna, till exempel Helsingfors där de kommunala bussarna kommer att gå som vanligt.

Dessutom stannar stora delar av långtradartrafiken och många företag har redan varnat för att produktionen kommer att upphöra ganska snart när varutransporterna inte fungerar.

Också de strejkande är oroliga för konsekvenserna nu när många kämpar för att överleva den ekonomiska krisen.

Det är inte rätt tid att strejka just nu, tyckte bussföraren Leon Wikman när han intervjuades av finländska Radio Vega.

– Man skulle kunna vänta tills det blir bättre tider innan man börjar fodra för mycket. Många små företag som har bilar och har haft svårt med frakter kan få det svårt om det blir långvarigt, det är många som får sluta upp med det tror jag, säger Leon Wikman.

Sopbilar och tankbilar stannar. Det kommer ganska snart att drabba sophämtningen. Och inom en vecka kan det bli svårt att få ta på både bensin, diesel och villaolja.

Problemen i bränsleförsörjningen kan också komma att påverka flyget eftersom planen inte kommer att kunna tankas som tidigare på de finländska flygplatserna.

På torsdag kan transportläget förvärras. Då hotar en stuveriarbetarstrejk i de finländska hamnarna.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista