Den genmodifierade sojan vinner allt mer mark. Foto: Daniel Öhman & Malin Olofsson/SR.

Grisar utfodras med genmodifierad soja

Allt fler svenska grisar får foder med genmodifierad soja. Köttet säljs i butikerna som vanligt utan att konsumenterna får veta något.

Det visar Ekots granskning. Men genmodifierade grödor är omdiskuterade och inte accepterade i mjölk- och kycklingproduktionen i Sverige.

Det är i Brasilien som sojan odlas. Och den genmodifierade sojan vinner allt mer mark.

Världens största sojabonde Erai Maggi odlar både genmodifierad och icke genmodifierad soja, men så tror han inte att det kommer vara så länge till.

Efterfrågan på den genmodifierade och billigare sojan ökar. Och det är svårt att skilja de olika sorterna åt, säger han.

Den genmodifierade sojan är kritiserad för att öka besprutningen av sojan. Mer bekämpningsmedel har lett till resistenta skadeinsekter och ogräs som kräver ännu mer bekämpningsmedel.

Paolo Wilmor Kummel har på sina trettio år som sojabonde märkt skillnaden.

För varje år använder vi mer och mer bekämpningsmedel för att få bukt med sjukdomarna och ogräset, säger Paolo Wilmer Kummel.

I Sverige har den genmodifierade sojan varit sällsynt. Och den är fortfarande bannlyst i den svenska mjölk- och kycklingproduktionen eftersom branschen oroas över att den på sikt kan ha skadliga effekter.

Bland grisbönderna är det nu en förändring på gång. Andelen genmodifierad soja som Lantmännen säljer till de grisproducenter som blandar sitt eget foder har ökat kraftigt. Från tio till 30 procent på ett år.

Annika Bergman är ordförande för Sveriges grisföretagare.

– Så länge det är lagligt i Sverige och det inte finns någon överenskommelse i branschen, eller det finns någon merbetalning för griskött som är producerat utan, så har jag inga synpunkter på det, säger Annika Bergman.

I butikerna blandas köttet med allt det andra och konsumenterna får inget veta.

På Axfood, som driver Hemköp och Willys, kände miljöchefen Åsa Domeij inte till att en växande andel av de svenska grisarna äter genmodifierad soja.

– Gör de det så ska det tydligt framgå så att kunden kan göra ett val, säger Åsa Domeij.

Du vill ha en tydligare deklaration?

– Ja, säger Åsa Domeij.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista