Sedan 2008, då den här rapporten kom, har antalet hatbrott i Skåne fördubblats.
skåne

Storsatsning för att komma åt hatbrott

Skånepolisen kommer som första polismyndighet i landet att tillsätta specialutbildade hatbrottsutredare i varje polisområde. Satsningen kommer efter att antalet hatbrott i Skåne fördubblats mellan 2008 och 2009.

Specialutredarna kommer att jobba med ordinarie arbetsuppgifter men sättas in i de utredningar som gäller hatbrott.

Det uppger SVT:s Sydnytt.

Polis och åklagare säger till Sydnytt att man hoppas satsningen på särskilda hatbrottsutredare ska leda till att myndigheterna blir bättre på att identifiera hatbrott och ställa rätt frågor till brottsoffret för att lyfta fram ett hatbrottsmotiv.

Hatbrott är ett samlingsnamn på flera olika brott där motivet kan härledas till förutfattade meningar mot en identifierbar grupp och därför strider mot de mänskliga rättigheterna, och de grundläggande värderingarna i samhället om alla människors lika värde.

Grupper brukar i det här sammanhanget definieras utifrån sin etnicitet, nationalitet, ras, religion eller sexuella läggning. Ibland omfattas även grupper definierade utifrån funktionshinder, kön eller könsidentitet.

Påföljden för till exempel ett våldsbrott där ett hatmotiv finns med i bilden ger normalt skärpt straff jämfört med vad våldsbrottet ensamt hade gett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".