Fästingar bär på många olika sorters bakterier, varav en del är livsfarliga för människan.
ny fästingburen sjukdom

Svenska forskare upptäckte ny bakterie

En ny bakterie som kan orsaka hjärnhinneinflammation har upptäckts hos fästingar, det visar ny svensk forskning.

Upptäckten kommer efter ett fall av hjärnhinneinflammation hos en medelålders kvinna som sökte sjukhusvård efter flera veckors besvär med huvudvärk och feber.

Inga smittämnen som är kända för att kunna orsaka sjukdomen hittades hos kvinnan, varken borreliabakterier, TBE-virus eller herpesvirus.

I stället visade det sig så småningom att sjukdomen utlösts av en bakterie som heter Rickettsia helvetica.

– En del forskare har hävdat att Rickettsia helvetica förmodligen är helt harmlös, men vi är nu först i världen att kunna visa att den över stora delar av jorden spridda bakterien kan orsaka hjärnhinneinflammation, säger överläkare Kenneth Nilsson till Upsala Nya Tidning.

De nya rönen är framtagna av Nilsson och hans kolleger vid Akademiska sjukhuset, Falu lasarett och Mälardalens högskola, redovisas i amerikanska medicintidskriften Emerging Infectious Diseases.

Hjärnhinneinflammation orsakad av bakterier är en livshotande sjukdom. Mellan 150 och 400 fall förekommer varje år i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista