Fler militärer och hjälparbetare på väg för att hjälpa till. Foto: Ivan Pisarenko, Carlos Espinoza, Roberto Candia/Scanpix.
jordbävningen i chile

Militär på väg för att stoppa plundring

Uppdaterad: 12:23
I Chile är tusentals soldater på väg ut till de jordbävningsdrabbade områdena för att stoppa plundring och annan brottslighet. Hjälp är också på väg fram men trasiga vägar gör att det går långsamt.

Redan i dag har Chile börjat få in hjälp till räddningsarbetet efter jordbävningen i helgen, dagen efter att Chile bett omvärlden om hjälp.

Den chilenska presidenten Michelle Bachelet har sagt att man behöver mobila broar och fältsjukhus bland annat, och utrikesminister Mariano Fernandez säger i dag att man fått löften om hjälp med det.

Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton är också på väg till Chile. Hon kommer bland annat ta med sig 20 satellittelefoner som behövs för att få kontakt med isolerade områden.

Sedan tidigare är tusentals chilenska soldater på väg till de drabbade områdena. Elavbrott och förstörda vägar gjort det svårt för hjälparbetare att ta sig fram.

I staden Concepción har plundrare fortsatt sin framfart, bland annat i en stor livsmedelshall och en brandstation.

I natt är det utegångsförbud på flera håll i Chile.

På grund av elavbrott och förstörda vägar är det svårt för räddningsmanskap att ta sej fram till alla områden där människor behöver hjälp.

Över 720 människor har hittills påträffats döda efter jordbävningen och fortfarande är det många som saknas.

I ruinerna efter en 14-våningar hög lägenhetsbyggnad i Concepción rapporteras det att räddningsarbetare har hört knackningar och andra ljud.

De försöker nu borra sig igenom rasmassor med förhoppning att hitta överlevande.

SR:s korrespondent Lars Palmgren är på till Concepción. Han har ungefär tjugo mil kvar och berättade nu på morgonen om förödelsen han sett hittills.

– Det har varit olika bilder. På vissa håll har hus raserats och industrier ramlar ihop. Ett par stora broar har rasat samman helt och hållet. På vissa håll har vägbanan sjunkit ned och spruckit upp och vi får ta omvägar. På ett ställe var det en långtradare som hade kastats ut på ett fält. Folk står utanför sina hus och tittar och väntar och undrar. Det är en slags väntan som dominerar hela situationen just nu.

Är det mer förstörelse ju närmare du kommer?

– Det tycks så. Jag kan inte säga det med säkerhet men den känslan har jag. Man kan också se vid köerna på bensinstationerna. Ju längre söderut man kommer desto längre blir köerna. Jag kan tänka mig att det kanske inte finns någon bensin längre söderut. Men det är på väg att förses med bensin och andra förnödenheter.

Är människor på väg ifrån området eller till?

– Jag tror att människor är på väg ifrån området framför allt. Dels de som kan åka till släktingar på andra orter. Men det är också så att just nu avslutas semestrarna och skolorna ska börja. Så det är väldigt många semesterfirare som är på väg hem. Det gör att trafikkaoset norrut är mycket större än det som är på väg söderut.

Och det är mycket militär?

– Ja, det var stora kolonner av militärer på väg söderut. Dels lastbilar med soldater men också pansarvagnar som rullar söderut nu. Det är lite oroande för det är ju som en bild av Chile som associerar till andra tider som man inte gärna skulle vilja upprepa, säger Lars Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista