Fler kan dras med i Greklands kris

Om Greklands ekonomi verkligen skulle haverera är det fyra europeiska länder som anses löpa risk att följa efter ner i djup kris. Ett av dem är Italien.

Det finns risk att Italien drabbas av Greklands-smittan. Men det finns också flera faktorer som gör att Italien står starkare än Grekland, säger Sveriges ambassadör i Italien Anders Bjurner.

– Det italienska banksystemet är, relativt sett, rätt så stabilt. Man har en så stor del av sin upplåning nationellt och det privata sparandet är väldigt stort, relativt sett i Italien jämfört med bland annat Grekland.

Fem europeiska länder anses ha så usla finanser att det kommer att krävas mycket kraftfulla åtgärder för att sanera deras ekonomier.

Ett av dem är Grekland, som är i den allvarligaste krisen av dem alla.

Grekland väntar på besked om en europeisk räddningsinsats. Men övriga EU-länder har ställt krav på ett mycket kraftigt åtstramningspaket från grekisk sida, innan det kommer besked om eventuell hjälp.

De dominobrickor som står och väntar om Grekland skulle ställa in betalningarna är Italien, Spanien, Portugal och Irland. Och i realiteten också förtroendet och framtiden för Europavalutan euron.

Möjligen står Italien relativt stark i den här bottenligan. Landet har inte haft en bostadsbubbla som Spanien.

Och som Anders Bjurner påpekar är bugetunderskottet till stor del finansierat är landet, medan Grekland är beroende av utländska långivare, som kräver jätteräntor för nya lån och för att förnya de gamla lånen.

Men det finns också likheter, säger Anders Bjurner.

– Det är klart att det finns vissa likheter med mycket ineffektiv byråkrati och en ofta långtgående korruption.

Dessutom tycker italienarna lika illa om att betala skatt som grekerna. Enligt den Italienska Riksrevisionen är det mellan 25 och 30 procent av de skattskyldiga som inte betalar någonting alls i skatt.

Men det är svårt att tala om situationen för Italien, eftersom det egentligen finns flera Italien.

Knappast något europeiskt land har så vitt skild ekonomisk standard och levnadsvillkor mellan olika regioner som Italien. Inte minst mellan norr och söder.

Lombardiet i norr, där Milano ligger är Italiens ekonomiska motor.

Staffan Sonning, Milano
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista