De tre partierna är ännu inte eniga om hur länge avdraget ska vara kvar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Oppositionen vill få bort rut-avdrag

Uppdaterad: 11:50
Skatteavdraget för hushållsnära tjänster kommer att tas bort om det blir en rödgrön seger i höstens val.

Det beskedet står fast, sa i dag ledarna för de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Beskedet när det gäller det hushållsnära tjänsteavdrag som den här regeringen har infört är att vi är överens om att det inte ska finnas kvar. Sedan är vi beredda att ta en diskussion om hur äldre ska kunna få den service i hemmen som de behöver. Det är de besked som vi kan ge gemensamt, säger Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet.

Alla tre partierna har tidigare i riksdagsmotioner förklarat att de vill ta bort skatteavdraget för de hushållsnära tjänsterna.

Hur stödet till äldre och eventuellt andra grupper ska utformas finns alltså ännu inget besked om från De rödgröna.

Vänsterpartiet vill att stödet ska fördelas och avgöras via kommunerna säger Lars Ohly.

– För oss är det mycket bättre att bygga ut välfärden, det vill säga den kommunala hemtjänsten, den hjälps som man kan få behovsprövad och få tillgång till genom skattefinansiering. Den är mycket viktigare än att man betalar en tjänst som är subventionerad av skattebetalarna. Dessutom får de som betalar mest i skatt mest i avdrag, vilket innebär att de rikaste gynnas av detta avdrag, säger Lars Ohly.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin bekräftar att de tre partierna inte är eniga om hur länge avdraget för hushållsnära tjänster ska vara kvar, men att besked kommer.

– Den diskussionen har vi. Det är ingen stor dramatik i det. Det ska vi självklart lämna besked om i vår budgetmotion. Det ska bort och vi får berätta snart om när, säger Mona Sahlin.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista